Català

Carta oberta des de L’Estranger –  #AyotzinapaSomsTots

Ayotzi_header
Vius se’ls van endur i vius els volem!

[Sisplau no publiquis aquesta carta en mitjans oficials abans del 22 d’octubre de 2014. Difon l’enllaç i signa-la si vius fora de Mèxic. Gràcies d’avançada per llegir-la.]


Aclaración: todos los que se sientan llamados a firmar esta carta, por favor, háganlo. Sus firmas contarán mucho. Mostraremos firmas tanto de académicos como de cualquier persona solidaria y en acuerdo con lo que postula la carta. Gracias totales a todos los que se suman.


22 d’octubre de 2014

Llic. Enrique Peña Nieto

President de la República

Llic. Miguel Ángel Osorio Chong

Secretari de Governació

General Salvador Cienfuegos Zepeda

Secretari de Defensa

Llic. Emilio Chuayffet Chemor

Secretari d’Educació

Llic. Jesús Murillo Karam

Procurador General de la República

Llic. Ángel Heladio Aguirre Rivero

Governador Constitucional de l’Estat de Guerrero

Dip. Silvano Aureoles Conejo

President de la Cambra de Diputats

Sen. Miguel Barbosa Huerta

President del Senat

Ministre Juan N. Silva Meza

President de la Suprema Cort de Justícia de la Nació

Dr Raúl Plascencia Villanueva

President de la Comissió Nacional dels Drets Humans

A totes les mexicanes i els mexicans

A totes les persones que des de fora de Mèxic segueixen els esdeveniments violents recents

A l’opinió pública

Als 43 estudiants de Ayotzinapa desapareguts, als seus familiars i companys,

Acadèmics mexicans i de diverses nacionalitats, radicats a l’estranger, ens unim a les veus de preocupació per la violència que impera a Mèxic. Els fets ocorreguts a Iguala, Guerrero, el 26 de setembre del 2014 són una de les seves manifestacions més execrables en la història del país. No hi ha paraules per expressar l’horror i la ràbia que sentim per l’assassinat de sis persones, entre elles tres estudiants de l’Escola Normal “Raúl Isidro Burgos” de Ayotzinapa (un d’ells de forma per altres salvatge) i per la desaparició, a mans del govern i la policia local, d’altres 43 estudiants.

Ens solidaritzem amb les demandes de justícia i compartim el dolor de les famílies, amics i companys dels estudiants de Ayotzinapa. Ens indigna profundament que davant la magnitud dels fets el govern mexicà ofereixi declaracions contradictòries i presenti resultats que no només són insuficients sinó que fins i tot són preocupants: les irregularitats de la investigació augmenten cada dia sense que se sàpiga res de l’aprehensió dels culpables o de la localització dels 43 estudiants. Mentrestant s’han descobert moltes fosses més, molts cadàvers més. Quantes fosses més hi ha en aquest país? Quants cossos més hi caben? Quants més hi trobarem? Quantes persones més esperen el mateix destí?

Fins ara no s’han donat a conèixer el nom dels detinguts ni les línies d’investigació. És lamentable la lentitud i l’aparent negligència amb què avancen les investigacions. Les mateixes autoritats han obstaculitzat la participació d’un grup de forenses argentins especialitzats en la identificació de cadàvers, i els pares dels desapareguts s’han encarregat pràcticament tot sols de la recerca. Si el que ha passat és de per si terrible, l’actitud general dels òrgans de govern és una ofensa al sentit d’humanitat i a la intel·ligència dels que observem en la distància. Ens indigna la manera en què les autoritats mexicanes han tractat a aquest grup d’estudiants, un dels més vulnerables del país.

La realitat que Mèxic ha mostrat al món és decebedor. El cas d’Iguala, sumat a molts altres tràgics esdeveniments en els últims mesos, ha deixat clar que no es pot parlar ja de criminals comuns sinó de la criminalitat de representants del govern, tant local com estatal i federal, que per acció o omissió van permetre que això passés i ara no semblen fer el necessari per resoldre-ho i restaurar la confiança en aquest mateix govern. No entenem que el governador de Guerrero no hagi renunciat, tot i que les autoritats federals estiguin conformes amb aquesta situació. Tots sabem que el governador estava al corrent de la situació en Iguala -ell mateix ho va declarar així i va assegurar que també l’Exèrcit i la Procuradoria General de la República ho sabien. Ens preguntem, llavors, ¿quines altres complicitats entre crim i govern, que cap estat de dret podria tolerar, són del coneixement de les autoritats?

Escrivim perquè Mèxic i la seva gent mereixen molt més: un veritable estat de dret, justícia. Cap govern pot dur a terme ni permetre que es realitzin actes de violència com els esdevinguts a Ayotzinapa.

Per això, exigim:

1. El retrobament amb vida dels 43 normalistes.

2. El cessament de les represàlies i la hostilitat envers els estudiants de la Normal d’Ayotzinapa i als estudiants del país.

3. Que l’alcalde d’Iguala amb llicència, José Luis Abarca i la seva esposa Maria de los Ángeles Pineda Villa siguin immediatament detinguts, processats i castigats dins del marc de la llei.

4. La renúncia del Procurador General de la República, Llic. Jesús Murillo Karam, si es demostrés que va tenir coneixement de les accions il·lícites de l’alcalde Abarca i no posar atenció al respecte.

5. La immediata dimissió d’Ángel Aguirre Rivero, Governador de Guerrero, però també la del Llic. Iñaki Blanco Cabrera, Procurador del mateix Estat i de tots els membres de l’Exèrcit que hagin sabut, encobert o participat en aquestes accions.

6. Una investigació fiable, real i transparent, amb la participació de perits i observadors internacionals, com l’Equipo Argentino de Antropología Forense.

No ens cansarem ni deixarem d’insistir d’aquesta i altres maneres. Continuarem atents als esdeveniments i ampliant les xarxes d’informació entre col·legues, estudiants i amistats a Mèxic i l’estranger. No podem permetre que es repeteixin massacres com la del moviment estudiantil de 1968 o la persecució i anihilament de poblacions camperoles com les d’Acteal i Aguas Blancas. Ayotzinapa va superar un límit que no hauria d’haver estat mai creuat. Sumem la nostra indignació i la nostra solidaritat als estudiants normalistas mexicans i les seves famílies.

Voldríem que els 43 desapareguts poguessin llegir aquesta carta algun dia també. A ells la dirigim, però també a tots aquells enterrats en fosses clandestines que no paren de ser descobertes, a tots els que mereixen molt més que una carta i que una protesta. Ells mereixen tot l’esforç d’aquest govern i dels ciutadans dins i fora del país. Hem d’assumir la nostra responsabilitat davant d’aquesta situació inacceptable i exigir sense descans justícia, un veritable estat de dret, una política al servei i protecció de la ciutadania i total transparència en les accions dels funcionaris i representants de la nació. Cada desaparegut i cada assassinat per criminals, militars o policies representen una pèrdua incalculable per al nostre país. Ayotzinapa ens colpeix molt profundament a totes i tots els que signem aquesta carta. Per a ells i per a nosaltres exigim justícia. Vius se’ls van endur i vius els volem!

#AyotzinapaSomosTodxs

#WeAllAreAyotzinapa

#JusticeForAyotzinapa

#JusticiaAyotzinapa

#AyotzinapaSomsTots

SI VIUS FORA DE MÈXIC POTS SUMAR-TE A AQUEST ESFORÇ COL·LECTIU SIGNANT-Hi A SOTA. AQUESTA CARTA SERÀ PUBLICADA EN PREMSA INTERNACIONAL I LLIURADA a CONSULATS I AMBAIXADES DE MÈXIC EL 22 D’OCTUBRE.

ayotzinapasomostodos@gmail.com

¡Signa aquí!

Button

Llista de signants:

* En algunos dispositivos no es posible visualizar correctamente la hoja de firmas, puedes revisarla en el siguiente enlace

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s